Cum să protejăm culturile de tomate de atacul dăunătorului Tuta absoluta

Ȋn ultimii ani, fermierii români se confruntă cu un nou dăunător care le provoacă pagube imense în culturile de legume.

Denumirea dăunătorului

Dăunătorul poartă numele de Tuta absoluta. Mai este cunoscut şi sub denumirea de Molia minieră a frunzelor de tomate sau, pur şi simplu, Tută.

Origine şi răspândire

Deşi este o insectă originară din America de Sud, Tuta absoluta s-a răspândit într-un ritm rapid, ajungând şi pe continentul european. Astfel, în Europa, prezenţa ei a fost semnalată ȋn Spania în 2006, în Italia şi Franţa în 2008 iar în România prezenţa ei a fost observată in 2009. De atunci încoace, Tuta absoluta face ravagii ȋn culturile de legume, dând dureri de cap fermierilor când vine vorba de combaterea ei, deoarece este un dăunător de neînvins.

Culturile atacate de Tuta absoluta

Dăunătorul manifestă o preferinţă deosebită faţă de culturile de tomate, însă în lipsa acestora atacă, deopotrivă, culturile de vinete, cartofi și tutun.

Cele mai mari pagube le provoacă în stadiul de larvă. În acest stadiu, Tuta absoluta atacă frunzele, fructele şi chiar tulpina plantei. Dacă nu se iau măsuri de protecţie, culturile atacate pot fi distruse ȋn totalitate.

Dăunătorul preferă temperaturile ridicate, deci cu cât temperatura este mai înaltă, cu atât capacitatea de reproducere a dăunătorului este mai rapidă. În consecinţă, în condiţii de temperaturi ridicate atacul asupra culturilor va fi mult mai intens.

Trăsătura de bază

O trăsătură specifică dăunătorului Tuta absoluta este capacitatea sa de a dezvolta într-un timp extrem de scurt rezistenţă faţă de produsele chimice care sunt folosite pentru combaterea lui. În altă ordine de idei, tratamentele chimice împotriva Tutei sunt, în mare măsură, ineficiente. Deci, puneţi mai mult accent pe prevenţie decât pe combatere.

Măsuri de protecţie a culturii de tomate din solarii

 • Înainte de înfiinţarea culturii adunaţi cu desăvârşire toate resturile vegetale de la cultura precedentă, distrugându-le prin ardere.
 • Smulgeți și distrugeţi toate buruienile din solar şi din jurul solarului.
 • Efectuaţi un tratament al solului, pe bază de insecticid, în solar, cât şi în afara solarului, de jur împrejurul său, respectând instrucţiunile de folosire a insecticidului. De asemenea, pulverizați şi structura solarului.
 • Puneţi plase anti-insecte pe toată lungimea solarului, asigurându-vă ca în viitor să nu mai pătrundă în solar insecte din exterior.
 • Urmăriţi ca răsadul pe care îl folosiţi pentru înfiinţarea culturii să fie perfect sănătos, fără a prezenta urme ale atacului de Tuta absoluta.
 • Amplasaţi cât mai multe folii galbene lipicioase/adezive în diferite părți ale solarului, ce vor servi ca și capcane pentru insecte. Aceste capcane contribuie la reducerea populaţiilor de insecte.
 • La apariţia primelor semne ale atacului dăunătorului amplasaţi capcane cu feromoni care au ca scop capturarea masculilor de Tuta absoluta din spaţiul protejat. În faza iniţială se recomandă un număr de 2-5 capcane la o suprafaţă de 10 ari solar, urmând să creşteţi numărul lor până la 5-10 capcane dacă observaţi că populaţia de Tuta absoluta este in continuă creştere.
 • Amplasaţi aparate cu ultraviolete anti-insecte. Ȋn funcţie de mărimea aparatului cu ultraviolete, calculaţi câte aparate vă sunt necesare la suprafața de solar pe care o aveți.
 • De fiecare dată, când vedeţi urme ale atacului de Tuta absoluta pe părţile aeriene ale tomatelor, intrați şi adunaţi toate frunzele și fructele afectate, puneţi-le in nişte saci, urmând apoi să le distrugeţi prin ardere sau îngropare.

Tratamente chimice

Deşi cea mai mare parte a fermierilor au crezut că prin intermediul tratamentelor chimice vor câştiga bătălia împotriva Tutei, practica a demonstrat contrariul. Dacă presiunea de atac a dăunătorului este foarte mare toate tratamentele chimice sunt aproape ineficiente.

Puteţi, însă, încerca în faza incipientă a atacului cu poduse chimice ce au ca substanţă activă deltametrinul, spinosadul sau indoxacarbul. Iată câteva insecticide ce au ca substanţă activă :

 • deltametrinul: Decis Mega 50 EW, Decis 25 WG
 • spinosadul: Laser 240 SC
 • indoxacarbul: Avaunt 150 SC

Folosiţi prin alternanţă insecticide care conţin aceste substanţe active, urmând cu stricteţe dozele recomandate de producători.

Concluzii

 • Nu tratați cu indiferenţă puterea distructivă a acestui dăunător. Sunt cazuri când culturile de tomate au fost distruse în proporţie de 100%.
 • Deoarece, Tuta absoluta are o capacitate extraordinară de a dezvolta rezistenţă faţă de produsele chimice într-un timp foarte scurt, nu vă puneţi toată speranţa în tratamentele chimice. S-ar putea să rămâneţi dezamagiți.
 • Încă de la înfiinţarea culturii de tomate, puneţi accent mai mult pe lucrările de prevenţie decât pe cele de combatere.

Dacă doriţi să cunoaşteţi mai multe lucruri despre conbaterea bolilor şi a dăunătorilor in legumicultură vă recomand următoarele cărți:

Dăunători și agenți patogeni în grădină-Vetek Gabor,Nagy Geza

Bolile și dăunătorii plantelor.Diagnostic și tratament-Elisabeth și Jerome Jullien

În încheiere, vă doresc recolte bogate şi sănătoase!

Apropo, dacă cunoaşteţi alte metode de a ţine sub control sau de a combate Tuta absoluta, vă rog să ne împărtăşiţi gândurile la rubrica de comentarii.

S-auzim de bine!

2+

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *