Ce să faci când martorul Check Engine s-a aprins în bordul maşinii

Eşti la volanul maşinii. Te îndrepţi în grabă către serviciu, sau, poate, împreună cu membrii familiei mergi în concediu la munte sau la mare. De-abia aştepţi să ajungi la locul de destinaţie, când, deodată, atenţia îţi este atrasă de un led care s-a aprins ȋn bordul maşinii. E prima dată în viaţa ta de conducător auto când ți se întâmplă aşa ceva. Nu ştii ce semnifică ledul ce tocmai s-a aprins, aşa că fiori reci te trec pe şira spinării.

Deja ești derutat. Nu ştii dacă mai poţi să continui drumul, sau trebuie, numaidecât, să opreşti maşina pe partea dreaptă a şoselei. Ei, bine, dacă citeşti acest articol până la capăt vei şti ce să faci într-o asemenea situaţie.

Ce semnifică ledul Check Engine?

În limba engleză denumirea sa oficială este Malfunction Indicator Light (MIL) adică Ledul/Lampa ce indică o defecţiune . Mai este cunoscut si sub denumirea de Check Engine Light adică Ledul/Lampa verifică motorul. La noi, la români, acest led este cunoscut ca fiind martorul motor. De aceea, vei auzi adesea spunandu-se că ” s-a aprins ȋn bordul maşinii martorul motor”. Este un martor de avertizare , iar ȋn momentul ȋn care se aprinde, acest martor transmite un mesaj conducătorului auto. Deci, în momentul ȋn care se aprinde, ledul Check Engine :

 1. îl avertizează pe conducătorul auto că a fost detectată o defecţiune la autovehiculul respectiv
 2. îl avertizează pe conducătorul auto cu privire la gravitatea defecţiunii detectate.

Cât de gravă este defecţiunea detectată?

Vei cunoaşte că defecţiunea este gravă sau foarte gravă în funcţie de modul cum este ledul Check Engine aprins ȋn bordul maşinii.:

 1. dacă ledul clipeşte ocazional, este vorba doar de o anomalie temporară de funcţionare a motorului. Nu ai motive să intri în panică, însă, în viitorul apropiat e posibil să apară o defecţiune la maşina pe care o conduci.
 2. dacă ledul stă aprins continuu , la maşina ta există probleme grave. Totuși, în această ssituaţie te poţi deplasa cu autovehiculul până acasă sau până la cel mai apropiat service auto
 3. dacă ledul clipeşte continuu, la maşina ta există probleme foarte grave. Ȋn cazul acesta trebuie să opreşti urgent autovehiculul.

De asemenea, trebuie să știi că atunci când porneşti maşina, ledul Check Engine se aprinde pentru câteva secunde. Acest lucru nu prezintă absolut nici un motiv de îngrijorare.

Ce trebuie să faci în continuare?

Pentru a şti exact ce defecţiune are maşina ta, trebuie să faci o diagnoză auto. Pentru a face o diagnoză auto ai nevoie de un scanner auto care să îți citească codul de eroare care a fost stocat în calculatorul maşinii. Dacă te pricepi, poţi face singur diagnoza auto, dacă nu, este indicat să mergi la un service auto.

Acesta e un scanner auto. Pentru a face o diagnoză auto ai nevoie de un dispozitiv ca acesta. Dacă eşti interesat să achiziţionezi un scanner auto ,o poţi faci aici:https://bit.ly/2YPXdw9 . Scannerul auto vine însoţit de un cablu cu ajutorul căruia vei putea să te conectezi la mufa OBD 2 a mașinii.

Astfel, te vei conecta la calculatorul maşinii şi vei putea citi codul de eroare stocat. Codul de eroare îţi va da indicii despre defecţiunea de pe autovehiculul pe care îl conduci.Înainte de a încheia acest articol, îţi recomand următoarele lucruri:

 1. nu ignora niciodată ledul de averizare Check Engine. Acesta nu se aprinde niciodată fără a exista un motiv real.
 2. dacă ledul de avertizare Check Engine clipeşte continuu, opreşte maşina imediat. Daca ignori acest lucru, ȋn mod sigur vei regreta curând.
 3. daca ledul Check Engine s-a aprins, fă imediat o diagnoză auto. Numai in urma unei diagnoze vei putea afla care este problema maşinii tale.

În încheiere îți doresc “Drum bun” în toate călătoriile tale zilnice,nu inainte de a te ruga sa ne impartasesti experienta ta, la rubrica de comentarii, daca vreodata ai avut neplacerea de a intampina aceasta problema la bordul masinii tale.

Apropo, dacă vrei să urmăreşti varianta Youtube a acestui articol, îţi recomand urmatorul link: https://youtu.be/hS4Q-p_u5PY Încă o dată “Drum bun! “

5+

2 comments on “Ce să faci când martorul Check Engine s-a aprins în bordul maşinii

 1. Gheorghe Grozavu

  Foarte interesant chiar am avut ptobleme dar am rezolvato am gasit apa la fisele bujiilor multumesc pentru articol

  0
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *